یکی از مهمترین و سازندهترین عناصر در طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی رنگها هستند. بر کسی پوشیده نیست که انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی اگر طبق اصول باشد، موجب زیباتر شدن خانهها خواهد شد. رنگآمیزی دیوارها، انخاب رنگ لوازم منزل اعم از پردهها، کابینتها، مبلها، فرشها و… همه روی این زیبایی و آرامشبخش بودن تاثیر خواهند گذاشت. شاید برایتان جالب باشد بدانید که روانشناسان معتقدند انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی میتواند تاثیر مستقیمی روی رفتارها و احساسات ساکنان هر خانهای داشته باشد.
در این مقاله اصول ساده اما مهم برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی را مطرح خواهیم کرد. با پیروی از این اصول و داشتن کمی خلاقیت، میتوانید با هزینهای معقول، خانهای رویایی و رنگارنگ برای خودتان بسازید.
برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
ممکن است فکر کنید انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی مسئلهای کاملا سلیقهای است و اصول خاصی ندارد. بله، بخش زیادی از مسئلهی انتخاب رنگ به سلیقه، علاقه و خلاقیت شما وابسته است. اما در این میان اصول و نکاتی هم وجود دارند که با دانستن آنها میتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
بعضی از افراد هستند که رنگهای خاص و متفاوتی را برای استفاده در دکوراسیون داخلی منازل خود انتخاب میکنند. اما شاید این نکته را ندانند که این رنگها وقتی روی لوازم و بخشهای مختلف خانه چیده شوند، بسیار متفاوت به نظر خواهند رسید. بعضی از این رنگهای زیبا وقتی در محیط شما و در ترکیب با رنگهای دیگر قرار میگیرند، نوعی ناهمگونی در محیط ایجاد میکنند.
در ادامه ما به چند اصل مهم که بهتر است در هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به آنها توجه داشته باشید اشاره خواهیم کرد.
۱. انتخاب کردن پالت رنگ
انتخاب پالت رنگی اولین گام است. شما برای طراحی دکوراسیون داخلی خودتان باید یک پالت رنگی که شامل دو تا پنج رنگ است بسازید. اما در این پالت چه رنگهایی باید حضور داشته باشند؟
یک الگوی ساده برای انتخاب رنگ پالتها وجود دارد. بهتر است برای قرار دادن رنگها در پالت به رنگ بخشهای اصلی خانه که چندان قابل تغییر نیستند توجه کنید. بخشهایی مثل کف خانه، کابینتها و کمدها، شومینهها و… . رنگهای انتخابی شما بهتر است هماهنگی لازم با این بخشها را داشته باشند. درواقع رنگهای پالت رنگی شما همین رنگهای غالب بخشهای تغییرناپذیر خانه هستند. میتوانید تناژ رنگی این پالت را برای انتخاب رنگ سایر بخشهای خانه هم استفاده کنید.
مثلا فرض کنید که کف خانهی شما کرمی رنگ است. شما میتوانید رنگ بخشهایی از وسیلههای خانه مثل گلدان، پردهها یا میزهای عسلی را هم از ترکیب رنگ کرم انتخاب کنید.
2. توجه به چرخهی رنگها
در چرخهی رنگ، رنگهای گرم در یک طرف و رنگهای سرد در طرف دیگر قرار میگیرند. شما برای انتخاب رنگ از چرخهها میتوانید الگوی تک رنگ را انتخاب کنید. یعنی یک رنگ اصلی را انتخاب و سپس از تنالیتههای مختلف آن برای انتخاب رنگ اجزای دکوراسیون خود استفاده کنید. همچنین میتوانید به جای انتخاب تک رنگ، از رنگهای مکمل رنگ مورد نظر خودتان استفاده کنید. در چرخهی رنگ، رنگهای مکمل دقیقا روبروی هم قرار میگیرند. بهعنوان مثال رنگ قرمز و سبز یا آبی و نارنجی مکمل هم هستند.
3. توجه به میزان نور موجود در خانه هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
شما در انتخاب رنگ باید به میزان نورگیر بودن خانه و نحوهی نورپردازی در آن دقت داشته باشید. مثلا اگر خانهی شما بسیار نورگیر است، رنگهای گرم انتخاب خوبی برای شما خواهند بود. تابش نور زیاد میتواند از میزان تندی این رنگها بکاهد. در این صورت تعادل مناسبی در میزان نورپردازی خانه و رنگ لوازم آن در فضا ایجاد خواهد شد.
4. در نظر گرفتن رنگ لوازم دیگر خانه
شما در انتخاب رنگ برای دکوراسیون داخلی باید به رنگهای اصلی به کار رفته در سایر قسمتهای خانه توجه کنید. فرض کنید در خانهی خود فرشی دارید که اصلیترین رنگ زمینهی آن قرمز است. در این شرایط بهتر است در انتخاب لوازمی مثل مبل و کوسن و صندلی و… هم از تنالیتههای قرمز استفاده کنید.
5. استفاده از رنگهای خنثی برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
رنگهایی مثل طوسی، کرم و آبی کمرنگ خنثی هستند. اگر وسایل خانهی خود را اغلب از میان این رنگها انتخاب کنید، دستتان برای انتخاب رنگ در تغییر دکوراسیون خانهتان بازتر خواهد بود. به عنوان مثال فرض کنید رنگ مبلمان شما بنفش است. در این شرایط شما به راحتی نمیتوانید رنگ سایر لوازم خانه را تغییر بدهید. در صورتی که اگر رنگ مبلمانتان طوسی یا کرم بود، این کار برایتان بسیار راحتتر میشد.
6. ایجاد تنوع برای انتخاب رنگ دیوارها
در انتخاب رنگ دیوارها خودتان را محدود به یک رنگ خاص نکنید. میتوانید دو یا حتی سه رنگ هم در پالت رنگ دیوارها قرار بدهید. شما میتوانید طبق اصول رنگشناسی، برای هر یک از اتاقهای خانه رنگ جداگانهای انتخاب کنید. مهمترین نکته برای انجام این کار، حفظ انسجام رنگها با یکدیگر و با سایر بخشها و اجزای خانه است. یعنی رنگ هر بخش از خانه باید با لوازم و عناصر موجود در آن هماهنگ باشد.
توصیه میکنیم که رنگ دیوارها را در آخرین مرحلهی طراحی دکوراسیون انتخاب کنید. اگر رنگ دیوارها از همان ابتدا مشخص شده باشند، مجبور میشوید تمام لوازم دیگر را براساس آنها انتخاب کنید. بنابراین آزادی عمل لازم برای اعمال سلیقهتان نخواهید داشت.
7. توزیع اصولی رنگها در فضای خانه
رنگهای تیره و روشن در فضای خانهی شما باید طبق اصول مشخصی توزیع شوند. این اصلی است که متاسفانه خیلی از افراد هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به آن کمتوجهی میکنند. مثلا ممکن است رنگها را طوری توزیع کنید که بخشی از خانه تیره و کسلکننده و بخش دیگری از آن بیروح و بی رنگ باشد. سادهترین و کم هزینهترین راه حل این مشکل، توجه به طبیعت و تقلید از آن است! در طبیعت همهی رنگها به زیبایی و در نهایت انسجام و تناسب در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. با کمی دقت به محیطهای طبیعی، بدن پرندگان، کوهها و جنگلها و دشتها میتوانید از آنها برای انتخاب رنگ الهام بگیرید. در این صورت است که فضای خانهی شما دلچسب، زیبا و آرامشبخش خواهد شد.
شما همچنین برای انتخاب رنگ دکوراسیون منزل خود میتوانید از عناصر طبیعی محیطی که خانهتان در آن واقع شده نیز الهام بگیرید. فرض کنیم خانهی شما در محلهای قرار دارد که سراسر محیط پیرامون آن پوشیده از درختها و گیاهان مختلف است. شما برای ایجاد هماهنگی و تعادل در خانه، میتوانید رنگ غالب دکوراسیون داخلیتان را از میان تنالیتههای سبز انتخاب کنید.
8. توجه به انتخاب رنگ زمینه
کف پوشها و دیوارهای خانه زمینهی اصلی آن محسوب میشوند. بنابراین انتخاب هوشمندانه و مناسب رنگ آنها موجب میشود که آزادی عمل شما برای انتخاب رنگ سایر عناصر دکوراسیون خانه بازتر باشد. همچنین ممکن است با یک انتخاب اشتباه برای رنگ کف پوش و دیوارها، آسیب جدی به سایر بخشهای دکوراسیون نیز وارد شود. بنابراین بهتر است برای دیوارها و کف پوشها رنگهای ملایم و خنثی را انتخاب کنید. در این صورت تقریبا دست شما برای انتخاب اغلب رنگها برای سایر بخشهای خانه باز خواهد بود. چون رنگهای خنثی میتوانند به راحتی با بیشتر رنگها همخوانی داشته باشند.
توجه داشته باشید که منظور ما از رنگ خنثی صرفا خاکستری، سفید، بژ یا کرم نیست. هر رنگی که ملایم و کمرنگ باشد، همین کارکرد را برای شما خواهد داشت. به طور کلی استفاده از رنگهای تند برای کف پوش و دیوارها توصیه نمیشود. این رنگها در دراز مدت خستهکننده و حتی آزاردهنده خواهند شد. رنگهای ملایم و خنثی فضای خانهی شما را بزرگتر نشان خواهند داد. همچنین موجب میشوند که سایر لوازم منزل شما جلوهی بیشتری داشته باشند و بیشتر به چشم بیایند.
آیا رنگها میتوانند خانهی شما را کوچکتر یا بزرگتر نشان دهند؟
بله! رنگها تاثیر مستقیمی در بزرگ یا کوچک دیده شدن فضای خانهها دارند. شما میتوانید از جادوی رنگها برای بزرگتر نشان دادن خانهها استفاده کنید. اگر خانهی شما کوچک است، نباید از رنگهای تیره برای دکوراسیون داخلی خود استفاده کنید. رنگهای تیره موجب کوچک و محدود به نظر رسیدن فضاها میشوند. اگر از رنگهایی مثل سفید، سبز و آبی کمرنگ، کرم، سفید و سایر رنگهای ملایم استفاده کنید، محیط شما بزرگتر و دلبازتر به نظر خواهد رسید. البته در این شرایط هم میتوانید از عناصر رنگی کوچک مثل گلدانها، میزها و صندلیها برای جلوه دادن به محیط بهره ببرید.
سخن پایانی
همان طور که در ابتدا هم اشاره شد، انتخاب رنگ و اجزای دکوراسیون داخلی ارتباط مستقیمی به روحیات و سلیقهی افراد دارد. بنابراین در کنار توجه به اصول طراحی و اجرای دکوراسیون، باید خواست و علاقهی خودتان را در اولویت قرار دهید.
خوب فکر کنید و ببینید چه لوازمی با چه رنگها و شکلی حال شما را بهتر میکنند. این المانها را نیز حتما در طراحی و اجرای دکوراسیون خود دخیل کنید. همهی افراد شم زیبایی شناسانهای دارند که مختص خودشان است. بنابراین از این شم به بهترین نحو و به نفع خودتان استفاده کنید.
خانه جایی است که اغلب ما بیشترین و شادترین زمانهای خود را در آن میگذرانیم. بنابراین ضروری است که آن را به جایی آرامش بخش و خوشحال کننده برای خودمان تبدیل کنیم.
https://www.ariamarz.com/blog/how-to-choose-the-right-colours-for-interior-design/