نکاتی که برای طراحی آشپزخانه باید بدانید

نویسنده :

تاریخ انتشار :

دسته بندی :

آشپزخانه یکی از مهم‌ترین و پرکاربرد‌ترین فضاها در خانه می‌باشد که از اهمیت بالایی برخوردار است، بنابراین طراحی آن باید کاربردی و مطابق نیازهای روزمره افراد باشد. برای داشتن یک آشپزخانه زیبا و کاربردی باید اصول طراحی آشپزخانه را در نظر گرفت زیرا در صورت رعایت نکردن آن‌ها، نتیجه ممکن است با نیازهای ساکنان مطابقت نداشته باشد. امروزه نقش آشپزخانه در خانه‌‌ها فراتر از یک فضای جداگانه برای آشپزی است و بیشتر افراد به دنبال داشتن فضایی باز برای آشپزی، غذا خوردن و آغاز کردن روزشان هستند؛ در واقع مفهوم آشپزخانه در طراحی داخلی مدرن، داشتن یک مرکز اجتماعی راحت برای اعضای خانواده می‌باشد و به همین علت آشپزخانه را قلب خانه می‌نامند، این بدان معناست که طراحی چیدمان آشپزخانه بسیار حائز اهمیت است.  

رعایت ابعاد استاندارد نقشه آشپزخانه

یکی از مهم‌ترین اصول طراحی آشپزخانه، رعایت ابعاد استاندارد نقشه و پلان آشپزخانه است. منظور از ابعاد استاندارد آشپزخانه، حداقل مساحت آشپزخانه، طول، عرض و ارتفاع است. همچنین ابعاد استاندارد نقشه آشپزخانه، به نوع کاربری آشپزخانه بستگی دارد. یعنی اینکه از آشپزخانه به عنوان غذاخوری استفاده می‌شود یا فقط مکانی برای پخت و پز است. متاسفانه در زمان طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه برای ساخت ساختمان جدید یا تغییر نقشه و بازسازی خانه، به حداقل ابعاد و استانداردها توجه نمی‌شود که همین موضوع باعث غیر‌اصولی شدن نقشه آشپزخانه و نارضایتی از فضای آشپزخانه می‌شود.

حداقل مساحت آشپزخانه

برای آشپزخانه‌های مسکونی که فقط بعنوان فضای پخت و پز استفاده می‌شوند، حداقل مساحت استاندارد آشپزخانه، باید ۵٫۵ مترمربع باشد. در این آشپزخانه‌ها، حداقل مساحت فضای آزاد آشپزخانه، یعنی بخشی که کابینت، کمد یا سایر لوازم آشپزخانه آن را اشغال نکرده باشد، باید حداقل ۲٫۷۵ مترمربع باشد. اگر از فضای آشپزخانه علاوه بر پخت و پز، برای صرف غذا نیز استفاده شود، براساس اصول طراحی آشپزخانه، باید حداقل مساحت استاندارد آشپزخانه، ۷٫۵ مترمربع در نظر گرفته شود.

حداقل عرض آشپزخانه

فضای آشپزخانه مسکونی باید حداقل ۱٫۸ متر، عرض داشته باشد. در مورد آشپزخانه‌هایی که بصورت دیواری تعبیه می‌شوند، باید فضایی به عرض حداقل ۹۰ سانتی‌متر به عنوان فضای کار مقابل کابینت‌ها و کمدهای آشپزخانه در نظر گرفته شده باشد.

حداقل ارتفاع آشپزخانه

براساس اصول طراحی آشپزخانه، حداقل ارتفاع سقف آشپزخانه مسکونی باید ۲٫۴ متر باشد.

حداقل ابعاد پنجره نورگیر آشپزخانه

در طراحی داخلی، برخی از فضاهای اصلی الزاما باید نورگیری طبیعی از حداقل یک پنجره اختصاصی داشته باشند. آشپزخانه نیز یکی از فضاهایی است که باید حتما از حداقل یک پنجره اختصاصی برای آن فضا، نور طبیعی از سمت حیاط ساختمان یا خیابان مجاور ساختمان و یا نورگیر ساختمان داشته باشد. این موضوعی است که متاسفانه در بسیاری از پروژه‌های دکوراسیون داخلی یا بازسازی خانه به آن توجه نمی‌شود. ابعاد استاندارد پنجره آشپزخانه برای نورگیری طبیعی، باید حداقل یک هشتم مساحت آشپزخانه باشد. یعنی باید نسبت مساحت پنجره آشپزخانه به مساحت کف آشپزخانه، حداقل ۱ به ۸ باشد.    

مهم‌ترین اصول طراحی آشپزخانه‌

   

خلوت و ساده بودن آشپزخانه

یکی از اصول اولیه طراحی آشپزخانه سادگی و خلوت بودن فضا است. بهتر است آیتم‌‌هایی که کاربرد محدودی دارند حذف یا در فضای بسته نگهداری شوند. این کار باعث ایجاد نظم بیشتر در فضا می‌شود. در طراحی آشپزخانه، اصول پایه‌ای دکوراسیون مانند نور کافی، رنگ دیوار و کابینت، مثلث طلایی و انتخاب کفپوش مطرح است.

نور کافی

طراحی دکوراسیون آشپزخانه نیاز به فضایی نورگیر و با تهویه مناسب دارد. از طرف دیگر بهترین نور برای آشپزخانه نور طبیعی‌ست. نور اهمیت فضا را مشخص کرده و می‌‌تواند آن‌ را کوچک یا بزرگ‌تر نشان دهد. نورپردازی انواع مختلفی دارد. استفاده از نورهای موضعی در قسمت‌‌هایی از آشپزخانه با لوسترهای تزئینی یکی از بهترین راه‌هاست. انتخاب لوستر مناسب نیز یکی از واجبات دکوراسیون آشپزخانه محسوب می‌‌شود. نوعی دیگر از نورپردازی آشپزخانه، نورهای مخفی و ملایم در زیر کابینت‌‌های بالایی‌ست. استفاده از نورپردازی دکوراتیو برای تاکید روی شی خاص مانند قفسه یا وسایل تزئینی نیز مناسب است.

رنگ دیوار و کابینت

علاوه بر نور، رنگ در دنیای طراحی دکوراسیون نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. طبق تحقیقات انجام‌ شده استفاده از رنگ، نشاط و آرامش، انرژی و حس زندگی به فضا می‌بخشد. برای نمونه رنگ قرمز اشتها را تحریک می‌‌کند. رنگ آبی و بنفش آرامش را به فضا هدیه می‌دهند. زرد نیز انرژی خورشید را با خود همراه دارد. در کنار رنگ‌های شاد، رنگ‌های خنثی مانند سفید، طوسی یا مشکی نیز در دکوراسیون داخلی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌اند. این رنگ‌ها نمونه بارزی از سادگی هستند. رنگ سفید می‌تواند حس تمیزی و پاکی را به شما القا کند. زیبایی این رنگ‌ها زمانی چند برابر می‌شود که رنگ گرمی را به عنوان رنگ تزئینی در بعضی از قسمت‌های کابینت یا دیوارها و یا تزئینات استفاده کنید. طوسی نیز رنگی خنثی در آشپزخانه است که شما می‌توانید به راحتی در کنار رنگ‌های دیگر از آن استفاده کنید.

مثلث طلایی آشپزخانه

منظور از مثلث کار در طراحی آشپزخانه، مثلثی فرضی است که از قرارگیری 3 وسیله مهم آشپزخانه یعنی یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی ایجاد می‌شود. با در نظر گرفتن این مثلث، دسترسی به بخش‌های مختلف راحت‌تر می‌شود. بهتر است فاصله بین سه وسیله مهم آشپزخانه حداقل 1 متر و 20 سانتی‌متر و حداکثر فاصله بین آن‌ها 2 متر و 75 سانتی‌متر باشد.

کفپوش آشپزخانه

کفپوش علاوه بر زیبایی باید کارایی مورد نظر را داشته باشد. کفپوشی که انتخاب می‌کنید باید در برابر رطوبت و سایش مقاوم باشد. پارکت‌های حساس در برابر رطوبت پیشنهاد نمی‌شود. اگر کفپوش پارکت را برای آشپزخانه خود انتخاب کردید حتما به مقاومت آن در برابر رطوبت و شرایط نگهداری آن توجه داشته باشید. استفاده از کاشی و سرامیک برای کفپوش آشپزخانه انتخابی مناسب است. در سال‌های اخیر کاشی و سرامیک‌های زیبایی برای استفاده در آشپزخانه به بازار آمده است. کاشی و سرامیک هم از زیبایی بصری و هم از مقاومت بالایی برخوردار هستند.   رعایت کردن اصول طراحی آشپزخانه در میزان کارآمد بودن و راحتی آن بسیار موثر است اما سلیقه و نیازهای شخصی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. برای طراحی بهترین مدل آشپزخانه، باید به ابعاد و اندازه، فرم کلی منزل، جانمایی فضاها در کنار همدیگر، نورگیر بودن آشپزخانه و.. که از جمله مهم‌ترین نکات طراحی آشپزخانه هستند، بیشتر توجه شود. متخصصان ایده برتر ساخت اوج در زمینه معماری و دکوراسیون داخلی برای ارائه خدمات در زمینه طراحی آشپزخانه و بازسازی در کنار شما هستند.  

بر چسب :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *